Muokattu: 29.9.2023 klo 20:06.

---.---.--- TÄSSÄ KEKKERUUSIN KENNELIN JA SIELLÄ KASVATETTUJEN KOIRIEN TAPAHTUMIA 2023 ---,---,---


Intolla huippuhyvä onnistuminen metsällä, /päivitys 29.9./
Kuulin eilen myöhään Jussilta, että Into oli työskennellyt, hänen poikansa Tanelin kanssa, metsästystilanteessa loistavasti. Into oli ottanut haukun 700 m:n etäisyydeltä ja haukku oli kestänyt 45 min ennen Tanelin paikalle saapumista. Metso oli ollut hurmoksessa Inton laulusta ja oli päästänyt metsämiehen 20 m:n päähän haukkupuusta. Sitten siihen tiputus, josta oli vielä onnistuttu ottamaan video. Tiputettu lintu oli ollut valtavan iso ukkometso. Siitä otettu kuva on julkaistu sivuillani syyskuun kuukauden kuvana. Suuret onnittelut Intolle, Tanelille ja tietenkin koiran omistajalle Jussille!

Kuulumisia syyskuun lopulta, /päivitys 23.9./
Kävin eilen Aksun kanssa metsäällä Sotkamossa oman seurani mailla. Ovat aika lailla suoperäisiä ja näinollen hirvieläimille mieluisia paikkoja. Oli todella lämmin päivä ja sen takia hirvikärpäsiä oli liikkeellä aivan mahdottomasti. Hyökkäsivät jatkuvasti niskaan ja purivat kipeästi. Varsinaisesta metsästykseen keskittymisestä ei tullut mitään - kiitos epätoivottujen elukoiden. Reissussa nähtiin pari poikametsoa ja yksi vanha teeri. Aksu ei saanut kunnon haukkua niistä kenestäkään, vain muutama haukahdus. Tuskainen reissuni oli 4,77 km:n mittainen ja tuntui kauhealta. Autolle päästyäni nypin vaatteistani satoja elukoita irti, ennenkuin pääsin paluumatkalle. Päätin, etten lähde metsään ennenkuin maastossa on käynyt kunnollinen pakkanen ja tappanut eitoivotut elukat. Köyhänä eläkeläisenä ei ole varaa lähteä niihin paikkoihin, missä hirvikärpäsiä ei vielä ole. On todella kummallista, ettei noiden elukoiden varalle ole keksitty mitään kemiallista torjuntakeinoa, vai onko? Jos joku tietää keinon, ilmoitelkaa minullekin! Mekaaninen suojautuminen hupuilla ja takeilla ei toimi, koska niiden kanssa ei voi hengittää.

Kuulumisia elokuun lopulta, /päivitys 29.8./
Kävin tänään Aksun ja Hilun kanssa pyörälenkillä, jonka pituus oli 15,5 km. Tämä syksy on mennyt pelkästään pyörän vieressä tapahtuneen harjoittelun merkeissä. Kaikenlaiset työhommat täällä kotona ovat leikanneet ajan metsäharjoittelulta, mutta kohtahan se alkaa virallinen metsästyskausi. Josko silloin minunkin koirani pääsisivät metsään. Olen saanut mieluisia viestejä Ilpon ja Impin edesottamuksista lintujen parista. Ilpolla oli ollut 15 min haukku koppelosta ja Impillä koppelon tiputus Ruotsissa. Toivotan kaikille kasvattieni omistajille mukavia hetkiä metsän siimeksessä. Laitoin kuukauden kuvaksi Ihanaisen Impin kuvan, jonka Jade oli saanut napattua. Impin kansiossa on pari muutakin uutta kuvaa.

Kajaanin Ryhmänäyttelyssä tänään, /päivitys 29.7./
Kävin tänään Kajaanin Ryhmänäyttelyssä katsomassa suomenpystykorvien arvostelun. Tuomarina siellä oli rodun hyvin tunteva Matti Palojärvi. Osallistujista tiesin etukäteen Juhani Hautalan omistaman Rilukin Napsun, joka on kasvattini Vickyn tytär. Osallistujalistasta havaitsin myös kasvattini Kekkeruusin Ilpon olevan näytillä. Menestys oli erinomainen mainitsemillani koirilla, kun ne saivat molemmat SERT:n ollessaan PN1 ja PU1. Napsu tuli lisäksi Juniorimuotovalioksi ja oli tässä näyttelyssä rotunsa paras eli ROP. Ilpo oli VSP, eli vastakkaisen sukupuolen paras. Tulokset lämmittivät mieltä, vaikka näyttelypaikalla vallitsi hyytävän kylmä vesisade. Onnittelut menestyneille! Laitoin Ilpon kuvan kuukauden toiseksi heinäkuun kuvaksi.

Kenneltoiminnassa vastoinkäymisiä osallani, /päivitys 21.6./
Paljon on tapahtunut viimeisen päivityksen jälkeen. En ole jaksanut päivittää sivuja, koska mieli on ollut niin raskas. Ensiksi aikaisemmin todettu varjostuma Hilun kohdussa osoittautui vain pahentuneen edellisestä tarkastelusta ja päätetiin turvautua leikkaukseen. Hilun kohtu ja munasarjat poistettiin leikkauksella 9.6. ja aloitettiin kotioloissa toipuminen. Hilu ei tykännyt ollenkaan päähän laitetusta pöntöstä ja lopetti syömisen kokonaan. Viikko meni syömättömänä ja luonnollisesti taas oli turvattava eläinlääkärin apuun. Hän totesi haavan parantuneen hyvin ja pöntön käyttö voitiin lopettaa. Hän antoi myös syömishaluja parantavan lääkkeen reseptin, ja lääkityksen turvin ruokahalut ovat palanneet. Nyt Hilu on kunnossa ja virkeys ja iloinen liikkuminen ovat palanneet. Hyvä näin.

Aksu taas näyttelyssä viikonloppuna, /päivitys 21.5./
Aksun kanssa käytiin kotipaikkakunnalla näyttelyssä 20.5. ja 21.5. Lauantaina tuomarina oli Matti Tuominen, joka ei tykännyt lainkaan Aksun rotevasta olemuksesta. Haukkui liian lihavaksi ja antoi laatumaininnaksi tylyn EH:n. Se oli Aksun historiassa ensimmäinen tuon laatuinen arvostelu ja luonnollisesti tuolle tuomarille tuskin tulee vietyä omaa koiraa arvosteltavaksi.
Sunnuntaina tuomarina oli Katja Partanen, joka antoi Asulle arvostelun ERI1 SA VET-SERT PU2 VET-ROP VET-MVA. Tällä tavalla Aksusta tuli sitten veteraanien muotovalio, joka on koiran ansioluettelossa kahdestoista titteli. Nyt Aksu on saanut kaiken mahdollisen ja sen näyttelyura on ehtoopuolella.

Jalostuskäytössä takaiskuja, /päivitys 12.5./
Käytin tänään molemmat narttuni ultrassa tiineyden toteamiseksi. Raskain mielin täytyy kertoa, että molemmat nartut olivat tyhjiä. Eikä tämä takaisku vielä riittänyt, sillä Hilulla todettiin jonkinlainen möykky kohdussa. Se saattaa olla jonkinlainen kasvain, joka täytyy poistaa. Sen seurauksena voi olla koko kohdun poistaminen Hilulta ja näinollen potenttiaalisin jalostuskoirani on pois pelistä. Yritän kuitenkin hoitaa Hilun kuntoon, koska se on minulle erittäin tärkeä koira.
Tällaisena takaiskujen päivänä tuntuu kohtalon kolhut jo lähes ylivoimaisilta. Kun oma terveyskään ei ole enää kummoinen, elämässä joutuu hakemalla hakemaan joitakin valopilkkuja. Täytyy varmaan hankkia korjaussarja ja arvelin aloittaa A:sta. Kukin päätelkööt, mitkä ovat seuraavat kolme kirjainta.

Aksu taas näyttelyssä viikonloppuna, /päivitys 8.5./
Aksun kanssa käytiin päiväseltään ryhmänäyttelyssä Kokkolassa sunnuntaina 7.5. Esitin Aksun veteraaniluokassa ja siellä se sai Jari Forssin tuomaroimana tuloksen VET-ERI1 SA PU2 VET-SERT VET-ROP. Ryhmäkehää veteraaneissa jäätiin odottelemaan, mutta ei sieltä tullut tälläkään kertaa minkäänlaista positiivista signaalia - ei päästy edes kymmenen parhaan joukkoon. Aksun ulkomuoto ei näköjään miellytä rotumme arvostetuimpia tuomareita - vai liekö vika hihnan yläpäässä? Nyt Aksulla on kuitenkin kasassa kaksi SERT:ä veteraaneissa ja seuraavan saatuaan se pääseen hakemaan kyseisen ikäluokan valionarvoa.
Veteraaniluokan arvosteluun mennessäni totesin vanhalle tuttavalleni Jarille, että täältä tulee arvosteluun kaksi veteraania. Niinpä Jari sitten virallisessa arvostelussaan oli maininnut mm. liikkeistä: "Ikäisekseen molemmilla erinomaiset liikkeet". Tällä tavalla pystytään hieman keventämään hieman kankeahkoa virallista arvostelua. Minusta se oli hieno oivallus Jarilta - Kiitos siitä hänelle!

Aksu ja Jyry näyttelykehissä viikonloppuna, /päivitys 23.4./
Aksun kanssa käytiin eka kertaa näyttelyssä, jossa HÄN esiintyi veteraaniluokassa. Toinenkin papparainen oli samasa luokassa, mutta Aksu kuitenkin sijoittui ykköseksi ja sai VET-SERT:n. Sitä oli lähdetty hakemaan, mutta kylkijäisenä tuli PU1-sija ja myöhemmin ROP. Tuomarina oli Mari Lackman, joka osaa arvostaa hyvässä kunnossa ja hyvässä karvassa olevan kansalliskoiran - Kiitos siitä hänelle!
Sitten siirryttiin odottelemaan ja odottelemaan. Noin viiden tunnin odottelun jälkeen alkoi ryhmäkehät, jonne Aksu oli oikeutettu. Siellä tuomarina oli Reino Korpela. Hän ei arvostanut Aksu niin, että olisi ottanut edes kymmenen parhaan joukkoon, vaan ensimmäisestä vaiheesta ulos. Seuraavana vaiheena oli näyttelyn parhaan veteraanin valinta, jonka teki italialainen tuomari. Sama käsittely toistui myös tässä kehässä ja tuskin tuomari tunnisti edes rotua. Tehtiin pitkä päivä Kiuruvedellä ja pitkästyttävä odottelu otti voimille - siitäkin selvittiin.
Pellossa samana päivänä Jyry oli kehäässä ja sai NUO-ERI SA PU2 VaSERT. Sunnuntaina Jyrylle tuli sama tulos, joten koira omistajineen saa olla tyytyväinen aloitukseen.

Aksu siirtyi veteraaniluokkaan tänään, /päivitys 2.4./
Tänään kennelissäni vietettiin syntymäpäivää, kun Aksu täytti 8 vuotta. Se tarkoittaa näyttelypuolella mahdollisuutta esiintymiseen veteraanaluokaassa ja siellä mahdollisesti saatavien SERT:en jälkeen hakemaan VET-MVA -titteliä. Olen ilmoittanut Aksun jo pariin näyttelyyn veteraaneissa ja katsotaan sitten, miten menee. Otin kuvan Aksusta tänään ja laitoin kuukauden kuvaksi. Väri on pysynyt hyvin tumman punaisena, jota arvostan suuresti.
Hilun asuttaminen onnistui eilen, joten jäädään odottelemaan tuloksia.

Kuulumisia lumen keskeltä, /päivitys 27.3./
Runsas viikko sitten järjestettiin Kajaanissa SPJ:n Talvipäivät. Siihen kuuluivat lauantain kokoukset ja illanvietot. Sunnuntaina puolestaan oli näyttely järjestön roduille. Suomenpystykorvia oli ilmoitettu näyttelyyn ennätysmäärä, eli 137 kpl. Eihän siellä minun kasvatit eikä omat koirani siinä sivussa pärjänneet kummoisesti. Parhaiten sijoittui Kekkeruusin Impi, joka oli valioluokassa tuloksella VAL-ERI SA VAK3. Oma koirani Kylkisalon Aksu sai tuloksen VAL-ERI SA VAK4. Toinen omista koiristani Kekkeruusin Hilu sai AVO-ERI eikä muuta. Kekkeruusin Vicky esiintyi narttujan veteraaneissa ja sai tuloksen VAL-EH VEK4. Kun Kekkeruusin Ilpolle annettiin vain AVO-H, emme saaneet kasvattajaluokkaa kasaan ja se oli tietenkin pettymys.
Nyt molemmat nartut ovat tulleet kiimaan ja mahdollinen astutus on edessä parin viikon sisällä.

PEVISA-tarkastus Iisalmessa, /päivitys 28.1./
Tänään käytiin kaikkien koirieni kanssa silmien uusintatarkastuksessa Iisalmessa. Kaikkien silmät oli tarkastettu ja todettu teveiksi jo aikaisemmin, mutta rodun uuden PEVISA-ohjelman mukaan ne eivät olleet enää voimassa, kun tarkastus oli suoritettu alle kolmivuotiaana. Nyt kuitenkin tämä uusi tarkastus osoitti, että kenenkään koiran silmissä ei ollut tapahtunut sairauteen viittavia ominaisuuksia. Tämä käynti oli kuitenkin pakollinen, koska aion teettää vielä molemmilla nartuillani ainakin yhden pentueen.

Tamminäyttely - Kajaanin KV 2023, /päivitys 8.1./
Tänään käytiin näyttelykehässä Kajaanissa Jyryn ja Aksun kanssa. Tuomarina oli Paula Heikkinen-Lehkonen ja hänen mukaansa minun esittämäni koirat olivat ns. mitään sanomattomia. Jyrylle tuli laatumaininta ERI3 ilman SA:ta. Aksu sai sen sijaan SA:n ja sijoittui luokassaan kakkoseksi. Lopulta PU-kehässä ranking oli sija nelonen - huonoin vuosikausiiin. Tälle tuomarille ei näytä minun kasvatuslinjani sopivan, joten siitä on tehtävä omat johtopäätökset. Minulle ne ovat yksiselitteiset. Hilu oli ilmoitettu näyttelyyn, mutta hänen karvapeitteensä oli niin huonossa kunnossa, etten vienyt Hilua ollenkaan näyttelyyn. Uska oli kehässä veteraaniluokassa ja sai sieltä VET-SERT:n ja oli paras veteraani. Ilpolle annettiin nyt vain EH, vaikka koira oli tosi hyvässä kunnossa. Into oli myös ilmoitettu näyttelyyn, mutta omistajien flunssaan sairastelut johtivat matkan peruuntumiseen.
On ryhdyttävä pohtimaan, joko olisi aika lopettaa myös näyttelyissä käynti omien koirien kanssa. Laitoin kuitenkin tästä näyttelystä pari kuvaa kuukauden kuviin.

Katsaus menneeseen - vuosi 2022, /päivitys 1.1./
Vuoden vaihteessa on ollut tapana vilkaista peräpeiliin, eli katsaus päättyneen vuoden tapahtumiin. Jalostuksen puolella oli kennelissäni pennutuksen kannalta välivuosi. J-pennut tulivat kesällä vuoden ikään ja aloittelivat aikuisten koirien vaativia tehtäviä. Juuli kävi jo näyttelykehässä ja odotan sille menstystä jatkossa. On vielä kovin nuori suuriin saavutuksiin, mutta omaa kyllä hyvää potentiaalia. Muut saman pentueen jäsenet keskittyivät metsäpuolen harjoitteluun ja alkoivat saada siellä juonen päästä kiinni. Jelli ja Jalo kävivät metsästysmatkalta palatessaan täällä Nakertajassa ja myös niistä on kehittymässä kelpo koiria. Jyryä nään ehkä useimmin, koska omistajalla on vierailuindressejä tänne Kainuuseen. Nyt vuoden vaihteessa Jyry tulee tänne hoitoon ja samalla vien pikkupojan näyttelykehään Kajaani KV-näyttelyssä.

Omalta kohdaltani kilpailu-urani oli keskeytyksissä, enkä osallistunut yhteenkään haukkukokeeseen omilla koirillani. Näyttelykäyntejä tuli vain kolme kappaletta kuluneen vuoden aikana. Aksun ja Hilun menestys näissä näyttelyissä ei ollut kummoinen. Sen sijaan kasvateistani I-pentueen jäsenet jatkoivat näyttelyuraansa laajalla rintamalla. Merkittävä ja tunteita herättävä tulos tuli Ilpolle kesällä Suomussalmella, kun se valittiin näyttelyn kauneimmaksi koiraksi - siis BIS1. Impi napsi kesän aikana tarvittavat SERT-suoritukset ja loppusyksystä meni LINT-kokeeseen saaden sieltä LINT1/75 p. Tällä tavalla Impistä tuli Suomen Muotovalio. Ilmatar kävi hakemassa myös kolmannen SERT:n ja seuraavana on vuorossa käyttökokeet. Myös Into on menestynyt hyvin näyttelyissä ja sille on saatu metsällä hienoja suorituksia. Kaikille I-pentueen jäsenille on saatu syksyn aikaan tiputukset, joka on kasvattajalle aina hieno asia.

Kiitos teille kaikille kasvattieni omistajille erinomaisesta tuesta toimintaani kohtaan - olette olleet todella hienoja ihmisiä! Nykyisellään hyvät ihmisuhteet tuntuva yhä tärkeämmiltä. Lisäilen kotisivuilleni Kuvat-osioon lähettämiänne kuvia tärkeimmistä tapahtumista.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kekkeruusi toivottaa - Hyvää ja Onnekasta Koiravuotta 2023 !!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------